Friday, January 23, 2015

BERPANTANG

nanti saya share menu berpantang
nanti saya share cara diet dalam pantang
nanti saya share macam mana nak hilang berkilo2 lemak masa berpantang

tu sume angan2!!!

maafkan saya
bukan rezeki saya kali ni nak merasa rejim berpantang
huhuhu

hari ni dah 26 hari umur sulaiman
maknanya ada lagi 18 hari je lagi

berat hari ni? 
68.5kg
total lost? 
74.5kg (berat malam sebelum bersalin) tolak 68.5kg
6kg 

max weight masa preggy 78kg!
start preggy 68kg 
tapi masa 1st trimester berjaya diet sampai 62kg

1st trimester saya takde muntah 
just pening/loya bila masuk dapur je

so korang kira la sendiri ek bape berat yang saya dah lost
-__________________-
macam takde lost pape jeeeeeee

target? 
nak below 60kg masa berpantang
hua hua hua

berangan je la ye

26 hari ni tak macam orang berpantang langsung
dari hari ke-3 sampai hari ke-17
tiap2 hari pergi klinik kesihatan kulai
check jaundice sulaiman

yup
anak saya prolonged jaundice 
insyaAllah saya akan buat entry tentang tu 

hari ke-2 mak saya datang
seminggu teman saya
 then mak mertua pulak
sampai hari ke-14

terima kasih banyak2 mama
terima kasih banyak2 mak

saya dah takde mood nak berpantang
bila memikirkan pasal kuning anak

saya berbengkung hari ke-2 and ke-3 je
bertungku pon 3 hari je
jamu ke 
pilis ke
param ke
semua saya tak pakai
sebab risau efek ke anak

bidan/tukang urut bising sebab saya selamba je duduk bersila
mentang2 la takde gunting/potong/jahit bagai
berjalan pon laju berdesup 
tak macam orang baru lepas bersalin
-_____________-

entah la

yang sebenarnya..... saya teringin
teringin sangat
nak merasa rejim berpantang yang kaw kaw giler ikut adat tu

yang ni tak boleh
yang tu tak boleh

yang sampai ada saya dengar peha kena ikat sebab nak bagi kaki tu rapat
huhuhuh
TERINGIN

baki 18 hari ni harap dapat la nak merasa sisa2 mood berpantang
dengan harapan nak buang lagi 4-5kilo
kalau dapat la

sebab susu badan saya tak meriah macam yang saya harapkan
tak dapat yang sentiasa basah baju dia sebab susu melimpah ruah

mula2 saya try pump dapat setitik dua je
nak dapat sesudu pon seksa
then biras ajar camne nak pump
terus 5 minit dapat 2oz
ALHAMDULILAH

so far max dapat 3oz
memang sikit tapi saya tetap bersyukur masih ada daripada takde
saya pon sentiasa berusaha 
and cuba semua petua

doa saya tak henti
harap susu banyak dan berjaya sampai sulaiman umur 2 tahun

makan dah macam hantu bela jin saka bagai
konon nanti makan banyak susu banyak
tapi sama je
tu antara faktor malas nak fikir pasal nak kurus cantik
huh


Thursday, January 22, 2015

SUHA DAN SULAIMAN


suha qaisara
tahun ni 2015 dah 4 tahun dah la anak buah mama sorang ni

sekejap je masa berlalu
pejam celik
pejam celik
tipu sangat
suha dah masuk 4 tahun 18 mei nanti

teringat lagi saat kali pertama pegang suha
fresh from oven 
anak yang bersih suci tanpa dosa
bau syurga

4 tahun jugak la pendam perasaan
belajar menerima hakikat

suha bukan anak saya
mengaku la camne sekali pon
suha bukan anak yang lahir dari rahim saya

Allah Maha Kaya
Dia beri sulaiman pada saya

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

tapi saya akan tetap ajar sulaiman untuk hormat suha
as kakak sulung dia

tiap kali saya tatap wajah sulaiman
saya akan nampak suha

sekarang ni someone yang dulu pernah kerja dengan saya yang jadi pengasuh suha
-papa kaloi-

saya rasa selamat bila suha dengan kaloi
sebab saya tahu kasih sayang tak berbelah bahagi kaloi pada suha sejak suha lahir

kaloi pon tak pernah berkira
bila nak bagi duit upah jaga suha pon selalu dia tolak
kalau amik pon dia belikan baju and keperluan suha

suha
nama gabungan saya dan seseorang

SU- suzana
HA - dot dot dot

kebetulan masa saya tengah cari nama untuk suha and saya terus proceed dengan nama tu.
suha bermaksud BINTANG

baru2 ni mak saya tanya tentang insan yang bernama "HA" tu
takde ke dia bertanya khabar suha?

entah la

dia tau yang nama suha tu gabungan nama kami
dan qaisara tu bermaksud PERMAISURI

jawapan saya untuk soalan mak saya tu 
"andai hati dia ikhlas menyayangi suha, walau apa pun yang jadi pasti dia akan cari suha"

untuk nama anak saya 
saya bising nak jugak teruskan 
generasi "SU"
sampai bernanah telinga cikgu
hahahah

nama yang sepatutnya cikgu nak letak
ali baihaqi 
OR
abu maliqi

kah kah kah
never


the super power "su" 
*peace yo*

mak saya - suraya (shamsurahyah)
kakak saya - suriyazailah
saya - suzana
adik saya - suhana
anak adik saya - suha qaisara
anak saya - sulaiman al baihaqi
anak kakak saya - coming soon bulan 5 *hope "su" jugak*

p/s : sulaiman hari ni dah 25 hari. Alhamdulillah.. anak yang sungguh baik. senang saya jaga. keletah dia sentiasa membahagiakan hati saya. insyaAllah will update about him soon.

ABANG ADIK

sampai hari ni saya panggil cikgu a.k.a suami 
"awak" 
banyak kali gak la "orang" tegur
tak elok la ber"awak-awak" dengan ccuuuuami

orang kata macam tak hormat je panggil camtu
ye ke???
-____________-

rasanya ramai yang tau cikgu muda beberapa bulan dari saya
cikgu bulan 2 1986
and 
saya bulan 6 1985

POYO laaaa
tak nak mengaku TUA setahun
hahahahhaha

so.. 
ceritanya saya rasa janggal nak panggil "abang"
ada gak awal2 kawen dulu
ayat bajet macam dah kawen 100 tahun je insyaAllah
aminnnnnnnnnnnn
cikgu bahasakan diri dia "abang"
tapi saya terus eeeeuuuuuuuwww
*nganga*

then stop kat situ je takde susulan
huhuhuhu

lepas dapat anak pulak
saya panggil nama depan tu penuh2
Sulaiman

bukan
MAN
LEMAN
MAN BAI 

man bai? glamour anak page! phuiii
hahahaha

SULAIMAN AL BAIHAQI
tu la punca tetiba kawan cikgu (kuchai) bagi nick name man bai
amik akhir nama sulaiman
and
awal nama baihaqi

ewah ewah ewah
suka suki dia jek kan

sulaiman la
-________________-

kalo tak nak panggil nama penuh
letak je la kat surat beranak dia MAN BAI terus
kan senang!
ish

kelmarin again
saya terdengar cikgu panggil sulaiman
"adik"
dang!

why adik?
memang la selalu je saya dengar orang panggil anak sulung dia
adik
adik
adik

tapi ... adeh..

ni kes teringat relationship yang lepas
dia panggil saya adik
saya panggil dia abang

life must go on
and on
on
on

untuk sulaiman
saya gelarkan diri saya pada dia
mama
and cikgu pulak
babah

dengan someone yang lagi satu
sampai hari ni bila bercakap dengan dia
saya still gelarkan diri saya
"ma" singkatan untuk mama
dan dia
"pa" singkatan untuk papa

*kes terjadinya mama-papa tu sebab kami sama2 bela kucing.
so kami ni mak bapak meow tu la kononnya*

cikgu rilek je
takde cemburu buta tuli rabun ayam
cikgu faham sekadar gelaran je
yang paling penting
cikgu PERCAYA saya

Alhamdulillah

so?
abang adik mama papa
sila guna pakai tanpa was-was

Thursday, January 8, 2015

KEBABOOM 29 DEC 2014

saya dah selamat bersalin kulit pada 29 Dec 2014 (isnin - 7 Rabiulawal 1436)

ALHAMDULILLAH
ALHAMDULILLAH
ALHAMDULILLAH

putera raja seberat 3kg 
tepat jam 9.40 pagi
bersalin secara normal

SYUKUR 
ALHAMDULILAH

juga

tanpa epidural

tanpa episiotomy

episiotomy tu ape? 
kena gunting potong then kena jahit hidup2

Allahu Akbar


SULAIMAN AL BAIHAQI BIN MOHD IZZUDDIN


p/s : entry pengalaman bersalin and petua untuk mudah bersalin insyaAllah saya akan buat kemudian. tapi tak janji la bila.. cepat atau lambat. so far focus pada anak yang kena jaundis sebab saya darah O positif and anak pon ikut darah saya. doakan anak saya bebas kuning ye. *bakal tak suka color kuning* hmmmm..