Sunday, May 18, 2014

EPISOD II

tadi pegi check lagi. lepas cikgu tanya2 kat kawan dia mana klinik/hospital pakar area sini and akhirnya ke Perdana Specialist Maternity lah kita. kat taman universiti around 15-20 minit dari rumah. 

insyaAllah bakal bersalin kat situ.. 
huhuhu.. agak2 kalau tengah sakit nak bersalin tu boleh sabar ke 20 minit perjalanan? 

errrrrrr.. gulp!! 

scan kali ni dah ada bunyi jantung baby!!!
*kelip2 mata* 
around 7weeks dah.  
*speechless* 

dupdup.. dupdup.. dupdupp.. 
*ahhhhhh*
bunyi yang paling indah. rasa macam nak tangkap bunyi tu and simpan dalam telinga. haiyooo.. melampau la pulak.. 

air mata dah berlinang. cikgu kata dia rasa bulu roma dia meremang.. hahaha


Assalamualaikum baby~ 

mama seriuosly cant wait to see u! rasa macam nak amik kiss kiss kiss peyukkk peyukkk then letak balik dalam rahim. boleh? purrrrrr... over kot.. 

babah pulak cakap dah tak sabar nak azankan. alolololo.. sejukkkk sangat hati/jantung/limpa/buah pinggang saya dengar ayat tuuuu... 

for now close family and kawan paling rapat je tau. cikgu tak bagi post anything kat fb, insta or pape je. neither kat personal fb saya tempat saya simpan all my pict. kedekut!!!! 

dia trauma sangat. lepas tau je saya pregnant dia cerita kawan dia punya happy wife pregnant sampai post sana sini. then gugur and sampai hari ni belom ada rezeki lagi. 

rutin setiap hari khamis gi main badminton then kami ramai2 lepak minum kat mamak. 

tapi last week.... 

tetiba kawan cikgu bersuara "adik ipar aku pagi tadi punya seronok bagi tau dia pregnant. petang tadi gugur lak" 

perghhh.. 

cikgu pandang saya
saya pandang cikgu

*sunyi* 

fine!! for the 1st 3month ni kena diam. tapi kat blog ni..... i dont care!!! 

nak gak update! wekkkk.. 3 orang je follower. takde sape pon baca blog saya. 

kan kan kan.. 

neway saya doakan kawan cikgu and adik ipar kawan cikgu bakal terima berita gembira jugak soon.. aminnnnn.. 


ini pulak saya tadi lepas main bowling ngan geng2 cikgu. group kami kalah. hahahahhaha.. masing2 ratu/raja longkang.. kih kih kih.. 

tak payah zoom pict tuuuu..  memang belom nampak baby bump nyerrrr.. hihihi.. 



Tuesday, May 6, 2014

SIMPTOM DAN FRUST

nak cite pasal frust dulu then baru cite pasal simptom. 

sebab memang tengah frust menonggeng sangat2 ni. nak rosakkan bahasa - frust teramat sangat sekali. (kalau saya sebut depan husband konpem kena tegur kesalahan tatabahasa)

cehhhh.. 
mentang2 la dia tu cikgu. tapi dia cikgu BI apa kena mengena? eh? 

tengah frust niiiiiiiiii.. 

now dah masuk bulan rejab. tak bape bulan je lagi nak puasa. since pindah ke negeri johor mata saya ni meliar je mencari kedai2 supplier barang meniaga roti john. 

kat KL 2008-2013 saya meniaga roti john kat bazar ramadhan kampung kerinchi. kalau sesiapa yang penah beli tu memang tau sangat la kena beratur baru dapat. 

 
ni time 2011-2012 ntah. lupa.. 

ondeway kurus. berat 80kg camtu kot. 

 
ni pulak last year. 2013. 

alahai rindunya kat customer2 regular saya lebih2 lagi yang kecik tu.. tiap2 hari datang dengan mak atau abang dia. 

mak dia siap pesan tolong buatkan je satu roti john tiap2 hari so dia tak payah nak beratur panjang. 

tahun ni tak merasa la adik tu makan roti john saya buat.

huhuhuhuhu.. *lap hingus* 

so planning nyaaaaa saya rasa macam nak meniaga kat kulai ni. 

TAPI

80% barang (jenama) bahan mentah yang saya guna untuk roti john saya takde kat kulai ni. dah puas saya merayau dah. 

bila saya sebut "mayonis jenama "....." ada jual tak?" 

jawapan yang saya dapat : 
*krik krik krik* 
lamaaaaaaa lepas tu baru orang tu jawab "tak pernah dengar jenama tu la kak" 

hooiiitttt.. sape akak? saya muda lagi tau!! eh? muda lagi ke? opsss! 

menonggeng kuasa dua : 
1. sebab barang tak dapat 
2. sebab since lepas kawen ni asyik orang panggil akak. hampeh laaaa.. dulu adik tau!! 

fine. tutup cerita frust. 

jom buka cite simptom pulak.. 

hmmmm.. saya gatal2 area leher, dada, bahu and kelipat tangan. start gatal2 ni before saya tau yang saya pregnant. 

is it simptom pembawakan budak? 


eh!!! salah gambar.. hahaha.. rindu sangat kat kucing saya ni. hope dia kat KL sihat walafiat. seblom saya bertunang lagi dia dah hilang. merajuk kot.. sob sob sob.. 

tak sempat nak kenalkan sayang(nama kucing saya) kat cikgu. but im sure cikgu menjerit terlompat2. hahahahaha!! cikgu takut kucing. *tutup mulut tahan gelak* 

well.. 


ni alergik ke ape ekkkk?? adoi.. gatal giler and saya pon gatal jari asyik nak menggaru. 

pantang berpeluh je.. gatal!! 
pantang panas je... gatal!! 
pantang nampak cikgu je.. gatal!! erk!! tu tipu.. hahaha

tapi Alhamdulillah.. kurang sangat2 dah sekarang ni. nak tau ubatnya? 


air zam-zam. dari dulu lagi itu yang saya percaya. dulu kat KL dalam bilik saya sentiasa ada air zam-zam and air yasin dari Darus Syifa (bangi). tapi sebelum bertunang dah terputus sampai sekarang baru cari balik. 

ntah tak tau nape saya suka guna air zam-zam sebelum saya cari klinik. 

pilihan kedua, pergi farmasi je. 

so now cikgu dah tau isteri dia ni tak suka pegi klinik and makan ubat. macam2 helah saya cipta nak elak pegi klinik. hehehehe.. 

tapi sekarang tiap2 hari kena makan asid folic sebijikkkkkk sekali lepas sarapan. 

padan muka. 

Thursday, May 1, 2014

TERM

life saya lately macam keretapi laju yang kat jepun tu. hahaha.. terasa macam super duper fast and furious.. vrooommm!! 

29 jun 2013 - 1st time jumpa 
4 nov 2013 - cikgu proposed
8 dec 2013 - we got engaged
15 mac 2014 - ijab kabul 
28 mac 2014 - 1st day of my last period 
26 apr 2014 - im pregnant!!!!! 

baru je nak biasa dengan term kawan.
dah bertunang

baru je nak ajar lidah sebut term tunang saya. dah nikah and kena belajar sebut suami saya.

baru je nak belajar hidup berdua. dah bakal bertiga. 

hihihi.. 

Alhamdulillah.. LOVE. 


menggigil time nak celup benda ni kat urine. time ni kat kampung. dah rasa semacam peod lambat datang. 

pagi2 ajak cikgu gi pekan pilah. pastu sengaja singgah kat giant. tapi dah awal sangat, farmasi pon belom buka. padan muka!!! 

nasib baik laaaaa cikgu nak gi toilet. adat la kalau dah membuang tu konpem lama. farmasi buka je terus beli pregnancy test ni diam2. niat nak beli cream alergic terus lupa. hahaha.. 

balik je terus buka then baca kat situ kata kena 1st urine awal pagi. haishhhh.. simpan dulu.. 

tapi tau la kannnnn.. tak sabar!!! 

gi amik balik pastu terus buat. tangan pucat tak berdarah time tunggu.

blink 

blink

blink 

pregnant. 

perghhh!!! 

terus panggil cikgu. then tunjuk kat dia. muka cikgu blur. haha.. kesian.. 

pastu cikgu terus google bila due. amboi!!! agak2 laaa.. hahahaha.. 

hasil google : 


terus saya melompat cakap im gonna deliver on 1 jan 2015. hahaha.. excited terlebeyyy~ 

benda pertama cikgu beli lepas tau saya pregnant : thermos air panas!!! 


comel tak? saya and cikgu suka yang old school ni. bukan takat antik je tapi memang air panas tahan lama. 

after 2 days urine test positif and tengok period tak datang jugak saya and cikgu pegi klinik. 


muka saya menahan shi shi. hahaha.. tak boleh tahan oiiii.. sebab saya google and baca info2 camne nak scan. kena tahan shi shi and pastikan pundi kencing penuh. berbaloi la tahan shi shi sebab dapat tengokkkkkk ..... dot dot dot.. 

tak tau nak panggil ape.. benih? janin? ke panggil baby? hahaha.. tapi kami panggil dengan satu nama. ahaks!!! giler excited sampai nama pon dah ada :P

ye laaa.. ucapan kita tu kan satu doa. so doa la mudah2an baby lelaki bila sebut nama tu hari2.. aminnnnn.. 


tuuuuuuu dia.. kecik lagi.. time scan ni saya and doc je. 

bila cikgu dengar doc cakap "haaa tu dia" terus saya dengar suara cikgu "saya nak tengok boleh?" 

hahahahaha.. super cute suara cikgu time minta izin doc. 

ngeeeeee.. pastu terus gi beli susu. bermacam2 jenis susu. sampai 4 jenis. huhuhu 


1. enfamama 
2. anlene
3. fresh milk (xde dlm pict) 
4. coklat milk (xde kena ngena tp mengada nk jugak) 

yang anmum tu klinik bagi free. 

hehehehehe.. start from now hari2 minum susuuuuuuuuu~ 

current weight 66kg 
dah start tengok youtube yoga for mommy to be. 
diet saya banyakkan oat. 

Ya-Allah
aku bersyukur pada-Mu. 
kau pinjamkan suami yang terbaik buat ku. 
yang menyayangi ku, yang membimbing ku. 
kau pinjamkan benih di dalam rahim ku. insyaAllah 
akan ku jaga sehingga lahir di dunia ini. 
insyaAllah 
akan kami didik semoga satu hari nanti menjadi anak yang soleh dan berjasa pada agama, bangsa, negara dan keluarga. 

suami, 
terima kasih untuk kasih sayang yang tidak terhingga. terima kasih dah membimbing saya. terima kasih menjaga saya dan benih cinta kita. 

ILUSM.