Tuesday, December 10, 2013

Alhamdulillah - kinajo fasa 1

Syukur. berjalan lancar. memang la ada kekurangan sana sini. memang saya boleh buat lebih baik tapi Allah swt beri cuma sampai tahap tu je dan saya tetap bersyukur.

selesai fasa pertama.
Alhamdulillah.

mesti yang baca ni tak faham.. takpe la.. memang sengaja biarkan cerita tergantung tanpa title yang betul.. hehehe..







- Posted using BlogPress from pagekhas's iphone 5

Friday, December 6, 2013

sejarah untuk suha

6 december 2013

suha dah 2 tahun setengah.

hari ni, lebih kurang pukul 4 petang tangan saya naik ke tubuh kecil tu.

saya tak tau kenapa hari ni suha banyak sangat buat hal sedangkan dia baru je 4 jam bersama saya.

saya tak boleh nak tinggalkan keje2 dan terpaksa biarkan uwan dia yang melayan kerenah2 dia. saya cuma pandang je dan kadang2 saya layan bila suha datang and duduk sebelah saya.

dalam tempoh 4 jam. suha makan and buat sepah.. habis baju kena makanan. berlecak habis kuah sup. biasanya takde macam tu sekali.

lepas makan uwan dia mandikan. dia lari ke sana ke mari tak nak pakai pampers. akibatnya dia kencing atas lantai. uwan dia jugak yang volunteer nak mop.

saya bagi mainan. di koyaknya kotak mainan tu. seriously biasanya suha sayang mainan dia. lepas main pandai je simpan balik.

kemuncaknya, uwan dia buatkan susu. dia nak susu tapi tak nak tido. bila uwan dia ajak masuk bilik minum susu, suha pukul uwan dia bertubi2.

hilang kesabaran saya.

pertama : saya pukul di pinggang. suha masih pukul uwan dia.

kedua : saya pukul di lengan. suha masih pukul uwan dia.

yang terakhir : saya tarik tangan suha dan pukul belakang tapak tangan. suha berhenti pukul uwan dia dan buat muka merajuk tanpa menangis.

kerasnya hati dia.

saya tarik masuk bilik nak bagi susu. suha melawan tak nak dan menangis. dalam masa yang sama uwan dia campur tangan.

akhirnya berjaya pujuk tapi suha keras dan kaku. saya suruh uwan dia keluar and jangan masuk campur.

suha menjerit lagi kuat bila saya cakap "mama sayang suha tapi kalau suha pukul orang, mama akan pukul suha. lain kali jangan buat lagi. promise?"

suha berkeras tak nak promise jari kelengkeng.

saya peluk suha lama. saya baringkan. bagi susu. suha tak nak mengiring arah saya. saya letak tangan atas perut suha tapi suha tepis.

kesudahannya saya menangis. suha nampak then suha pusing mengiring arah saya. suha pandang saya menangis sampai dia tertido.

Ya-Allah.

saat ini terbayang saat dia baru lahir kat hospital ampang. tak pernah saya terfikir saya akan naikkan tangan pada tubuh kecil yang saya anggap anak saya.

suha, mama minta maaf. demi untuk mengajar. mama harap suha boleh menilai baik dan buruk.

maafkan mama.


- Posted using BlogPress from pagekhas's iphone 5

Wednesday, December 4, 2013

present from heaven

teringat lagi masa birthday saya bulan 6 hari tu. seharian dari pagi dalam malam saya melepak kat gym. gegege.. konon2 workout la tapi hakikat sebenar baring2 tepi kolam tengok jejaka2 seksi swim.. hahahaha.. jangan la percaya wehhh..

mengasingkan diri. tak nak celebrate and tak nak pikir pon yang hari tu ulangtahun kelahiran saya. hadiah pon tak nak. poyo tak? poyo giler!!

punya la ego and berlagak kan? haha.. pelempang jek minah ni..

so saya main tepon je time tu.. delete mana2 yang tak patut di simpan. tapis2 sana sini. basuh sabun keringkan sekali tepon tu.. hahaha.. cuba la korang buat kalau berani..

nak di jadikan cerita, saya belek2 inbox sms and saya delete mana2 yang tak patut simpan. sampai la terjumpa satu folder text dari someone yang saya tak kenal bertanyakan pasal camne cara nak g gunung kinabalu. text tu bulan 4.

baca baca baca punya baca..

tiba2..

jeng jeng jengggggg.. hahahaha

to be continue. -kinajo-


- Posted using BlogPress from pagekhas's iphone 5

Tuesday, November 19, 2013

cin de lella?

semua macam mimpi.

ada satu part kita rasa happy,
akan ada satu part lagi kita rasa sedih.

adat kehidupan.

tak mungkin semua benda yang kita nak kita akan dapat.

kehilangan? itu satu lumrah kehidupan.

tu sebab cubalah hargai sesuatu atau seseorang ketika masih ada.

bersyukur setiap nikmat yang Allah swt berikan.

setiap perancangan kita, besar lagi perancangan Dia.

kadang2 selalu tertanya2 kenapa apa yang saya rancang lain tapi lain pulak yang jadi. bila di fikir2kan balik, mungkin itu yang saya mahu tapi ini yang saya perlu.

Allah Maha Mengetahui.

- Posted using BlogPress from pagekhas's iphone 5

Monday, November 11, 2013

motif?

ape motif saya buat blog ni ek?

# entry pertama blog ni pasal braces.
- konon2 time tu nak buat blog ni as diary perjalanan proses gigi tu dari yg berlapis2 and bertingkat2 to yg tersusun rata.. but end up tu je satu2nya post pasal braces.. hahahaha..

dalam entry yang sama ada tersebut pasal nak jadi swan selepas penat jadi itik huduhhh.. (kesian itik tu jadi mangsa) and now.. dah cantik ke? TAK! makin huduh perangai.. (bukan susah nak jujur)

last2 blog ni nak buat untuk ape?

cite pasal camne nak kurus? bosan laaaaaaa.. berpuluh yang tanya tapi end up "makan ubat ke?" "makan supplement ke?"

perghhh!!! 

neway nak update sikit pasal current weight. dah berkurun lama berat tu boikot tak nak turun or naik for 1 year ++ akhirnya berat tu NAIK 2.5kg lepas raya puasa ari tu. sampai sekarang tak berubah. PADAN MUKA.

punca?

sebab vertical challenge tangga batu caves bulan puasa ari tu. kami 3 orang je melayu yang join event tu sebab dia buat dalam bulan puasa. turun naik tangga batu caves. at least 4 laps.abang zas buat 9 laps kalau tak silap. aziz buat 4 laps. saya.. konon2 tak nak kalah buat 5 laps. (poyo)

lepas tuuuu.. amik!! peha tak rasa pape. jalan biasa je. lari pon boleh je. TAPI.. bila time solat, time duduk antara dua sujud tu.. air mata pon keluar. sakit? speechless. kawan kata saya degil and tak kenal erti sakit. (awak betul)

so saya banyak diam je.. sendiri cari penyakit, tak payah nak mengadu.. hahaha.. one day kawan ajar saya makan ayam (sumber protein) and saya pon cuba.. sehari 5-6  ketul ayam goreng. akibatnya.. toing toing berat naik 2.5kg. (terima kasih ayam)

sekarang? tengah mencari balik kekuatan masa mula2 start diet dulu. tepuk punggung tanya selera.. bila mau kurus? good luck!!!


Thursday, November 7, 2013

KINAJO - counting days to our E-day

30 days to go


to be continue..


- Posted using BlogPress from pagekhas's iphone 5

Location:KINAJO - counting days

Wednesday, October 23, 2013

KINABALU-JOHOR

KINAJO the story of two hearts.

to be continue...


- Posted using BlogPress from pagekhas's iphone 5

Location:kinabalu-johor

Saturday, October 19, 2013

bersabarlah

17 oct saya hilang seorang abang. tempat saya mengadu hampir 3 tahun. adik minta maaf abang.

18 oct saya kehilangan seorang mak. tempat saya menumpang kasih selama 10 tahun. zana minta maaf mak.

19 oct saya kehilangan seorang kawan. tempat saya melemparkan senyuman selama 6 bulan. saya minta maaf pali.

in just 3 days saya kehilangan 3 orang dalam kamus hidup saya.

air mata? tak perlu saya cerita.

jika ini untuk kebaikan semua, saya redha. pasrah.

19 oct
21km half marathon at putrajaya night run. cuma jasad yang berlari. jiwa ntah ke mana hilang.

20 oct
16km adidas king of the road. sekadar pergi untuk menunaikan janji menemankan kawan2.



- Posted using BlogPress from pagekhas's iphone 5

Friday, September 6, 2013

bila.. bila.. bila..

bila rasa rindu, inilah jadinya.

duduk. sendirian. terkenang. terbayang.

pandang jari. dulu tapak kaki tu sebesar 2 jari ni.

dulu tangisan tu menghiasai gegendang telinga ni.

dulu bau wangi tu mengharumi deria hidung ni.

apa khabar dia?

Allahu Akbar
Allahu Akbar
Allahu Akbar

rindu. setiap nafas yang di hela. tanpa henti.

saya percaya Allah lindungi dia.

bukan anak yang saya lahirkan. tapi dia hadiah dari syurga.




- Posted using BlogPress from pagekhas's iphone 5

Thursday, June 6, 2013

SAHABAT

FRIENDSHIP IS A PROMISE MADE IN THE HEART.
SILENT.
UNWRITTEN.
UNBREAKABLE BY DISTANCE.
UNCHANGEABLE BY TIME.

1998-2013 (15 years)

miss u ira.
miss u so much!!

the ONE and ONLY. sahabat.

Al-Fatihah.


- Posted using BlogPress from pagekhas's iphone 5

Wednesday, May 29, 2013

terbongkar rahsia!

bukan nak cakap pasal terbongkar rahsia diet or rahsia aktiviti saya. rahsia diet tu memang dah lama terbongkar pon.

tapi terbongkar rahsia nama sebenar. hahahahaha..

majalah rapi terang tang tanggg sebesar alam terbentangggg (banyaknyer tanggg) taip nama saya and nama penuh.

suzana

suzana mohamad tab

kekekekeke.. tak dapat nak sorok2 dah. :p





but saya lebih selesa if di panggil page. sebutan dia "page = muka surat" .

ada yang salah sebut dia panggil saya "pa ge"

huhuhuhuhu

if sudi, beli la majalah rapi keluaran 1 jun 2013.

buka mata luas2 and buka hati baca "suzana dedah rahsia hilang 56kg"

if tak bapa nampak sila pakai teleskop. :p

Saturday, May 18, 2013

ENTRY KHAS UNTUK ANAK SAYA

18 may 2011 . 2 tahun dah berlalu. selamat hari lahir sayang. jadilah anak yg solehah. anak yg baik dan bijak. anak yg bertanggungjawab dan penyayang. jadilah seorg yg pemaaf dan tidak menyimpan dendam. walaupon bukan lahir dari rahim ni tp SUHA QAISARA tetap anak mama. mama yg namakan suha dan membawa maksud bintang permaisuri. suha merupakan bintang di dlm kehidupan mama yg gelap. qaisara lah permaisuri yg bertahta di hati mama dan doa mama sentiasa bersama mu sayang. maafkan mama x dpt memberi ciuman di pipi merah mu pada hari ni seperti 2 thn lalu ketika suha baru melihat dunia. mama lbh sanggup lari hingga ke hujung dunia drp mama di tuduh nak merebut suha. kerana mama tahu satu hari nanti suha akan kembali dgn sendiri. sabarlah sayang.. satu hari nanti Allah akan makbulkan doa mama. peluk cium rindu buat anak mama satu2nya yg tersayang.





































16 may mama di puncak gunung kinabalu. gelap and sejuk sangat. mama melihat ke langit. mama nampak bintang!! cantik! secantik suha anak mama.


- Posted using BlogPress from
pagekhas's iphone 5

Sunday, May 12, 2013

Sejak Itu.. kehilangan.

sejak arwah cik nah dah takde, saya hilang tempat mengadu. hilang tempat mengadarkan kepala. hilang tempat untuk menangis bersama. hilang tempat berkongsi resepi. hilang tempat ketawa. hilang tempat bercerita segalanya. hilang... kehilangan.. kesepian.. keseorangan..

saya mencari tempat ketenangan. kadang2 saya mencari pantai. kadang2 saya mencari taman kadang2 saya mencari tanah yang lapang.

puas saya cari dan saya tak jumpa. di mana ketenangan tu?

sampai satu hari saya dapat ketenangan ketika saya berlari (joging)

saya terasa saya di awangan. saya khayal dalam dunia saya.

dan sejak itu berlari menjadi rutin bila saya nak mencari "sebuah" ketenangan.

walaupon hanya sejam dua.. jadilah..

Alhamdulillah. saya bersyukur merasa jugak erti ketenangan.

cik nah,
kaksu rindu cik nah. di bibir kaksu sekarang kurang menyebut nama cik nah. dah berhenti menangis depan orang lain bila rindukan cik nah. itu bukan bermakna kaksu dah lupa cik nah.

kaksu jaga hati mama. satu hari tu mama macam terasa kaksu terlalu pentingkan cik nah daripada mama. dan kalau cik nah nampak dari sana, mesti nampak mama dah banyak beza kan? semuanya berkat kesabaran yang cik nah tiupkan pada kaksu. terima kasih cik nah. terima kasih.

kaksu rindu cik nah. Al-Fatihah.


- Posted using BlogPress from pagekhas's iphone 5

Wednesday, February 27, 2013

Canopy Walkway - FRIM

so sambungan yang last entry ..

lepas Chap Ayam Relay Fun Run saya ajak yang lain2 ke frim kepong.

dah lama sangat teringin nak gi sana.. mula2 pegi sesat jalan. kali ke-2 pegi pon tak jumpa jalan.




finally saya tiba gak kat sana. yang peliknya saya yang tunjuk jalan and kali ni jumpa pulak..

cantik tak hidung dia? hahahahaha

nampak sangat la macam sebelum saya tipu.. huhu.. maafkanlah saya. tak tau apa jadik.. haha..

sampai ke sana kena bayar rm7.00 utk kereta. kalau tak silap rm5.00 tapi tak tau nape and semua tak tanya so bayar je la..

nak naik ke canopy tu kena bayar lagi. rm5.00 per head.




agak mahal tapi bagi saya berbaloi harga tu bila tengok kemudahan yang di sediakan.









menapak sedekat 1.9km.. ahaks.. takde la jauh sangat. borak punya borak dah sampai di kaki bukit ke canopy walkway tu.



lepas tu mula mendaki sikit. time ni semua diam. sorang pon tak de bunyi. masih2 berebut oksigen! hahahaha..




kalau tak silap tak sampai 1km ke atas. saya dah lupa. sorry.





dah sampai!!!! yeyyyy~





sebelum berjalan atas titian gantung.




see!!!!








semua gambar saya ada orang belakang tu interperem.. hahahaha!!!



tinggi! tapi besttttttt!!!!










rilex jek si kecik ni.. anak kawan yang baju hitam tu.









jadi monyet jap!!! hahahaha

sure ada monyet yang jeles tgk ni :p





memang best!




tu gambar google. excited dengan canopy walkway sampai terlupa nak cari tempat yang ada pokok ni. :(

xpe2.. next time pegi blh tgk pokok tu pulak.


Posted using BlogPress from
pagekhas's iphone 5

Wednesday, February 20, 2013

Chap Ayam Relay Fun Run 17.2.3013

title panjang giler. hambek kauu! wahai stalker sila baca title lagi sekali.. hahaha.. :p

so last sunday saya gantikan tempat kawan lagi for chay ayam relay fun run 3km x 3 so bersamaan 9km.

best jugak sebab ni acara larian berganti2 macam time kat sekolah dulu. siap ada baton(ntah betul tak eja nyer). tapi terlupa nak amik picture baton tu..

layan la kami yang bercamwhore ni. agak2 sape nak muntah tu sila siapkan plastik cepat2. hahahaha












sebijik macam pertandingan ratu kebaya. kekekeke





gedikkssss! wekkk.. yg penting kami happy!

















muahahaha.. gelak dulu siap2. saya disuruh pegang baju camtu sebab baju saya besar sangat so nampak gemuk. cehhhhhh.








ni team saya. nama team saya "tunjuk langit" gegegege..




gigi besi! perghhhhh.. bila nak buka ntahhhh..









then lepas event tu kami terjah tempat lain pulak.. nak tau ke mana? wait for the next entry! ;)

Location:Jalan Kerinchi,Kuala Lumpur,Malaysia

Sunday, February 10, 2013

Juara Masterchef!

title tak hingat~~ hahahhaa

last month my mum paksa teman dia masuk pertandingan memasak.. huhu.. di paksa so saya pon terpaksa..




saya pon join la as pembantu tukang masak! hahahaha.. lawak la bila dengar saya "memasak" .




itu mak saya! comel kan kan kan kan kan??? :P

so hasilnya




masak lemak ketam+nenas!!




taraaaa!!!!




siap untuk di hantar depan juri!

ada ciri2 jadi masterchef tak?




wahhhhhh!!!! tak sangka pulak menang jadi juara~ gegegege

kenapa 2 hamper? sebab untuk tukang masak and pembantu.. hahaha.. berbaloi la saya di paksa temankan.. gegegege




with cucu kesayangan mak saya tuuuu.. cucu sulung.. camtu ler..

cucu dia jeeeeee~ :p





besar dah budak cinonet ni!


- Posted using BlogPress from pagekhas's iphone 5