Monday, December 24, 2012

#diet tips my secret weapon

Secret la sangatttt! Abaikan.. Haha *secret ada kat the end of the entry*

Senaman. Exercise tu penting. Saya dah try banyak cara nak kurus ni. Tapi dengan exercise ni saya makan macam biasa pon berat saya tetap turun! The best laa babe..

Ramai kata tak mampu nak sign up gym. Mahal. Memang mahal. Itu tahun lepas la. Tapi tahun ni saya boleh senyum sebab bagi saya murah dah since ada deals ni. So korang sume kena la rajin tengok email and check deals ni. Tolong jangan minta link. Kena la usaha sikit.. Nak kurus tak?

So ini deals yg tiap-tiap pagi menyeri hari saya :
1- groupon
2- i love discount
3- milkadeal
4- streetdeals
5- dealmates
6- livingsocial
7- bigdeals

Tapi antara banyak-banyak deals ni groupon la yang paling banyak keluarkan deals gym or fitness ni. Terbaekkk!!!

Jom tengok bape banyak saya dah berjimat. Yang saya conteng merah tu harga yang saya bayar.


Ini yang pertama saya beli. Saya join bulan 3. Virgin camper so memang rasa semput nak mati and nak mampusssss!!




Ini sebelum puasa. Workout giler gaban sebelum puasa. Nanti dah puasa saya tak dapat nak workout siang-siang hari.






Ni saya join lepas raya. Bayangkan musim open house tu saya kat padang bergelumang lumpur demi nak kurusssss!! Bootcamp ni best. Sebab teknik yang sentiasa berubah. So takde perkataan boring.







Lepas sebulan workout sendiri je deals ni pulak keluar. Terus beli. Bootcamp ni best! Memang takde la nak minum air. Tak sempat!

Sebab saya dah join 3 bootcamp so bagi saya dah takde pape.. Selamba badak jek star jump 100kali. Takde mengah and peluh pon tak kuar. Cehhhh.. Berlagak! Bukan berlagak tapi itu hakikat. Stamina dah meningkat.




Iklan :
*seseorang yang berfikiran positif akan kata "perghhh!! Aku kena lawan dia ni"
*seseorang yang berfikiran negatif akan kata "dah kurus cakap senang la.. Berlagak pulak"
=tepuk dada tanya perut=

Manusia seperti ini tidak akan mematahkan semangat saya.





Dan
Dua deals ni saya buat serentak. Sebab tak teruk mana pon.. Exercise simple je..




So by end of the year saya kena habiskan deals ni


Dan ini


Dan ini

3 deals sekali gus! Maybe swimming class tu saya kena lanjutkan sampai 2013. Saya masuk swimming class sebab saya harap one day stamina dah cukup mantap saya nak join triathlon. Memang saya target sampai tahap tu.





So ini next year plan saya. See.. Kena ada plan siap-siap dah.. Jangan tunggu 2013.


Bulan 1 sampai bulan 3 :


Ada 2 marathon in between :


And




By april saya harap saya dapat join gym ni if diaorang benarkan start on april. Kalo tak saya tak beli la deals tu.


*secret*
Fuh... Sekarang saya nak tanya.. Layak tak saya kurus dengan usaha yang saya buat?

Nak kan sesuatu kejayaan kena la usaha. Lepas tu baru tawakal. Memang segala benda yang kita nak buat kena sertakan dengan niat dan doa.

#Saya pernah berdoa mohon di kurangkan nafsu makan dalam sujud saya.
#saya pernah berdoa sebelum minum air yasin supaya saya rajin bersenam.
#saya pernah berdoa sebelum minum air zam-zam supaya saya kekal berazam dan bersemangat untuk kurus cara sihat.

Saya nak tanya.. Pernah tak sesiapa sampai ke tahap yang saya buat?
Jika belum..
Saya layak untuk menegur dengan cara saya kan?

Ramai tanya macam mana agihkan masa.
Ini jawapan saya :
Bila kamu ada janji nak dating or nak jumpa kawan hang out tgk movie or kamu ada family gathering.. Kamu akan adjust time tu supaya kamu boleh pergi. Kamu akan say NO kepada perkara lain-lain.

Jadikan senaman tu one of you priority.

Sesuatu kejayaan tu memang memerlukan pengorbanan.

Nak saya tekankan *tekan jangan tak tekan* lagi kat sini.. keep maintain and turun secara konsisten lebih penting daripada turun banyak-banyak pastu naikkkkkkk banyak-banyakkkkkk.. Banyak tak "K"?

Gud luck! Doa saya sentiasa dengan kamu semua.

Xoxo. P.

Ferrari emas untuk di menangi!

Terbuka kepada semua lelaki..


Sape tak nak? ye dakkk?

Syarat2nya :

Ferrari Emas
Encik Mazlan ialah seorang lagi pegawai atasan aku. Orangnya aktif, tidak berapa gemarkan kerja tercongok di depan komputer dari 8 hingga 5. Rajin memberi pendapat. Rajin memberi nasihat. Dan rajin membuat lawak kuning. Selain gemar memberi talk kepada peserta kursus di organisasi, dia juga gemar mengumpul model kereta Ferarri yang kecik-kecik tu.

Pada suatu hari, entah aku pun tak ingat siapa yang timbulkan isu poligami, isu yang memang ramai sangat orang nak ulas, aku pun seperti biasa, mendengar lah, satu per satu, pendapat demi pendapat. Dari yang sudah berkahwin. Mahupun belum. Ramai juga yang join dalam forum tak rasmi tu. Abang Rashid, Encik Azmi, Akak Hebat Di Ranjang dan entah siapa lagi, aku lupa.

Dan seperti biasa, tiada siapa yang suka. Termasuk lah aku.

Sampai lah apabila Abang Rashid bersuara;

"Ëh tapi korang taknak ke payung emas nanti?"

Aku balas,

"Kalau lah ada hukum Islam kita ini menghalalkan isteri bersuami sampai empat, Abang Rashid nak tak Payung Emas?"

Sekali Encik Mazlan menjawab,

"Kau tanya macam ni, aku teringat satu hari sebelum ni, aku pernah bermimpi. Aku balik dari outstation, penat penat nak peluk cium bini, sekali aku sampai rumah, bini aku tengah layan lelaki lain. Dia bukak pintu bilik dan cakap kat aku 'Ábang, malam ni kan giliran suami saya yang nombor dua ni. Abang balik dulu ya.',

Masa tu aku rasa, walau dalam mimpi, pedihnya menikam-nikam sampai aku terjaga, aku sedih, aku menangis. Terus aku terfikir, begitulah rupa-rupanya rasa isteri apabila diduakan, ya?"

"Encik Mazlan, kenapa nak dapat mimpi baru nak faham?"

"Iyalah, kalau macam tu, jangan kan payung emas, FERRARI emas sekali pun aku taknak. Aku tak sanggup."

Dengan rasa penuh cool, aku tersenyum. Sambil kerepek penuh dalam mulut.

Sumber : perempuanjomblo.blogspot.com

Thursday, December 6, 2012

Don't Forget!

Thanx starbucks!


So don't forget to get your 2nd planner yayy~

Thank you subway!
Only on wednesday ohkeyyyy!



And don't forget this too!


Shoppingggggggg!

Posted via DraftCraft app

Tuesday, December 4, 2012

Al-Fatihah untuk yang saya rindu


Setiap kali bibir ini menutur bismillah..
Setiap kali itu lah.. Air mata ini jujur berjurai..
Setiap kali itu lah.. Hati ini pedih di hiris..

Saya rindu. Tempat saya mengadu.

Saya manusia biasa. Saya Wajib percaya pada qada dan qadar. Allah Hu Akbar! Sakitnya. Perit. Pedih. Saya tahu perit yang saya rasa hanya secubit daripada sakit yang kak ida dan abang ngah saya rasa.

Iya. Saya menyesal. Saya cuba untuk terima tapi saya manusia biasa. Saya sibuk sampai saya tak sempat langsung untuk jumpa arwah lepas operation. Waktu tu arwah sihat! Semua cerita pada saya yang arwah sihat dan kuat.

Saya dapat jumpa arwah hanya selepas arwah dah semakin nazak. Dan waktu tu saya dah tak sibuk. Iya. Hati saya sakit! Saya sibuk untuk orang lain yang tidak menghargai saya! Dan akhirnya saya kehilangan orang yang saya sayang tanpa sempat saya menghabiskan masa dengannya!

Allah knows best.
Allah knows best.
Allah knows what's best for us.

Ya-Allah.

Hati saya luluh. Air mata.....

Al-Fatihah..
Al-Fatihah...
Al-Fatihah....

Posted via DraftCraft app

Teman sekatil sebantal?

Haaaaa!! Jangan fikir yang bukan-bukan! Blog saya memang tak kan ada bab 18sx. Harap maklum. Either saya dah nak masuk 28 this coming new year. Tapi saya still under age la bab-bab tu. My God! *tolonglah fahammmmm*

Ok. Move on.

Pasal entry kahwin lagi *tadi kata under age tapi dok cerita kahwin.. Memang minta penampo*

Firstly bila sebut pasal kahwin seriously saya tak terfikir tentang sekatil sebantal tu. Until one day ada kawan sebut "sekatil sebantal" tu yang saya terfikir something. Jeng jeng jeng.. *macam jebon la pulak* haha.

Saya rasa lepas kahwin saya tetap sediakan 2 biji bantal kepala and 2 biji bantal peluk! you want to know why? Kualiti tidur tu penting! Sakit kepala kalau tidur tak puas ni. Bangun pagi sure bad mood. Betul tak? Kalau tak betul suka hati korang.. Gegege.

Honestly tak nak bantal! Nak tidur atas lengan suami saya! *berangan mat jenin*

Sebenarnya bukan sekatil sebantal yang saya nakkan. Tapi teman. Teman bukan saja di dunia. Tapi di syurga. Faham tak? Hmmmm..

Bukan senang nak capai ke arah tu. Setiap manusia buat dosa. Sape tak penah buat dosa? Meh saya lempang kasi sedar sikit! Kita manusia biasa. Tapi setiap insan pasti ada keinginan untuk buat baik and nak buat yang terbaik untuk ke syurga Allah swt. Sape yang tak nak kan?

So, first thing bukan pilih bukan cari tapi sama-sama la bekerjasama ke arah syurga Allah swt. Saya tak suka bila guna perkataan pilih atau cari tu. Macam agak kejam. Bak kata orang tua, terimalah orang yang sayang kita daripada kita memilih orang yang kita sayang. Haaa.. Faham ke?

Secondly, penah tak korang terfikir kalau salah seorang "pergi dulu"?

Hmmm.. Kita tak payah cerita bab cerai la kat sini sebab dah sah-sah tak kan bersama kat syurga nanti.

iklan jap : korang boleh baca blog mawarnafastari*



Situasi 1 : How if suami kita meninggal waktu kita masih muda lagi. Anak-anak masih kecil. Kita terlalu memerlukan tempat bergantung.



Situasi 2 : How if isteri kita meninggal di saat melahirkan anak sulung kita? Tanpa pengalaman kita kena uruskan anak yang baru lahir.



Bila terfikir dua situasi ni sure ramai yang jawab kat pasangan masing-masing :

"sumpah! I tak kan kawen lagi. I sayang u sorang je!"


Agak-agak daripada 10 orang, berapa orang je yang akan pegang pada janji? Jujur la jawab.

Yang saya nampak orang sekeliling saya..... Hmmmm.. 8 daripada 10 berkahwin lagi! Terimalah hakikat.

Bayangkan bila suami meninggal. Pastinya dia tunggu isteri tercinta di syurga. Tup tup isteri dia tak tiba pon. Sebab dah kahwin orang lain. Apa perasaan si suami?

Bayangkan bila isteri meninggal. Dengan setianya isteri menunggu di pintu syurga. Tup tap tup si suami datang dengan isteri kedua, ketiga or empat. Apa perasaan si isteri?

"heyyy!! U kata u sayang i seorang je!"

"u setia tunggu i so i hadiahkan u payung emas" <--- modal lelaki bila nak kawen lagi.

So? Fikir-fikirkanlah. Sebab hidup di dunia ni hanya sementara. Di akhirat sana yang kekal abadi.


Posted via DraftCraft app

Saturday, December 1, 2012

Mas Kahwin Termahal Buat Saya

Ni sambungan untuk entry IMPIAN. Kat entry tu kan saya ada kata kenapa saya tak nak DUIT hantaran. And kat entry tu jugak saya ada kata saya tak nak mas kahwin berupa wang ringgit. Eh.. Ada ke tak ek saya nyatakan tak nak DUIT? Lupa dahhh.. *beeeeelom tua lagi*


Kalau tak silap.. saya ada kata "hanya seorang suami tahu harga isteri yang bakal dinikahinya" betul le tak eh saya taip ayat ni kat entry IMPIAN tu? *haiyooo.. Nampak nau dah tua bangka*

Ok la.. Camni ceritanya.. Saya memang banyak terlibat secara langsung dan tak langsung dalam hal kahwin-kahwin ni *muntah hijooo*

Sebab dulu saya pernah la tolong family buat katering kahwin-kahwin pondok ni. Eh.. Haha.. Tapi yang peliknya saya tak bape amik port bab kahwin-kahwin and adat ni.. *boleh pulak camtu kan?*

So saya ingatkan mas kahwin ni terpulang pada bakal suami nak bagi apa.. Or just ikut je harga mas kahwin yang dah di tetapkan oleh negeri masing-masing..

Rupa-rupanya mak angkat saya kata saya yang patut sebut berapa yang saya nak. Yeayyyyy!!!

Apa lagi kannnnn.. Ni la time nak demand! Haha.. Dah lama saya pendam.. Dah orang suruh saya minta so mesti la nak yang mahal-mahal kannnn.. Hahahaha *gelak besar mak datukkk sure bakal mak mertua reject terus* opppsssss!

Saya nak ape ek? JENG... JENG... JENG...


























SENASKAH AL-QURAN.

iya. Itu mas kahwin yang saya minta :')

Mas kahwin yang termahal buat saya.

Wang ringgit tak dapat saya bawa masuk dalam kubur pon. Tapi ilmu senaskah Al-Quran ini In sha Allah bekal untuk saya di akhirat nanti.

Saya sedar apa yang saya buat pasti akan mendatangkan fitnah. Dia kawen tanpa duit hantaran and mas kahwinnya hanya Al-Quran??? Sok sek sok sek la mulut mak-mak bedah mengumpat..

Katalah apa nak di kata.. Saya dengan cara saya. Kamu dengan cara kamu. =D

Fikirkan satu je la. Umur saya 21 saya dah beli kereta dengan duit sendiri. Umur saya 23 pendapatan saya sebulan pernah mencecah rm20 ribu lebih.

Apa lagi yang saya nak?

Kebahagiaan.

Iya. Saya tak dapat beli kebahagiaan dengan duit. Itu yang pasti. Duit memang tak mampu membeli segala-galanya.

Doa saya cuma satu..... *air mata mula menitis di saat saya menaip ni*

Saya mohon di jodohkan dengan seorang insan yang MAHU dan BERSABAR untuk MEMBIMBING saya yang DEGIL dan KUAT MERAJUK ni ke jalan Nya. Amin amin amin.





Posted via DraftCraft app

Monday, November 19, 2012

Free treats!

Sape yang tak suka free? Penipu la kalau tak kejar kannnn..
So diwali hari tu starbucks bagi frappuccino percuma!


Apa lagi kannnnn.. Beratur la beramai-ramai!





Ni kat starbucks Jaya Two. Seawal jam 12 tepat dah camni punya panjang. Huhu.. Tapi takde la lama sangat. Dalam 20 minit je dah dapat air. Yeeeeepiiiiii!







Saya sambung pulak beratur kat starbucks KL Sentral.. Hahaha.. *tamak*






Kat KL Sentral saya dapat 6 cups!
So total saya dapat dari pukul 12-2pm tu 8 cups!
Jangan tanya camne saya boleh dapat sebanyak tuuuuu.. Huhuhu

nota kaki : saya tak minum ais. So saya buat apa ngan frappuccino tu?? Jangan di tanyaaaaaa~

Esok saya bakal beratur kat MC D pulok yeee..


Pukul bape agaknyer ek saya bakal terpacak kat depan Mc D? Hmmmm...

Agak-agak Mc D mana yang tak bape sibuk sangat waktu pagi ek?

Tungguuuuuu~

Selain tu ada jualan gudang minggu depan tau!


And



Saya malas nak rotate! So pusingkan tepon, ipad or monitor korang yeeee! Haha..


Nando's ni habis hari ni.. Saya tak tau la sempat ke tak nak pegi jap lagi tapi kalau pegi pon larat ke saya makan? Perut dah full makan rojak.. Mama saya buat.. Dap dap dap!

Posted via DraftCraft app

Friday, November 16, 2012

Speed 170km/j

Tahun lepas saya banyak travel ke ipoh. Boleh di katakan every month kereta saya jejak pekan ipoh tu. Bila orang sebut ipoh bagi saya memang tak jauh mana dah la sebab dh biasa. Piece of cake! Caittt!! *eksen ekkk*

So.. Rata-rata orang tau perjalan dari kl-ipoh lebih kurang 3 jam. Bajet kalau bertolak kul 12pm akan sampai kul 3pm la kononnya.

Tapi bagi saya.. 1.30 or sebelum kul 2 dah sampai dah kat tol jalan duta tu.. *amboi berlagak haktuiii*

Mana tak nyer..... Saya speed 170km/j or more! Not less.. *statement minta penampo* memang tak sedar diri kan.. Kereta Gen-2 je tu.. Agak-agak kalau jadi pape memang mati katak je kannnn...

Cuma Alhamdulillah la sepanjang kepala gila saya tu tak pernah pulak kena speed trap! Hahahahahahahahahaha.. *amboi gelak besar nampak*

Itu dulu punya cerita..

Sekarang 70km/j pon saya dah rasa laju! Huh.. Macam tak percaya kan? Turun 100km/j tu jangan main-main.. Nak tau kenapa?

Sebab SUHA QAISARA. Ntah la.. Sejak hadirnya dia bagaikan satu anugerah buat saya. Indah tak terkata. Walaupon bukan saya yang melahirkannya tapi dia berada di satu sudut dalam hati ni.

Nowadays bila laju sikit saya mula fikir yang bukan-bukan..

Camne kalau tayar pecah? Sempat ke break bila dh laju? Or maybe kereta melambung terus?

Camne kalau jalan licin? Dapat ke saya kawal stereng bila kelajuan 170km/j tu?

Macam-macam yang bermain di fikiran.. Hinggakan kaki saya secara automatik angkat sikit-sikit smpai 90km/j je paling maksimum.

Semalam si kecik ni ikut balik kampung.. Sebesar-besar and seluas-luas kereta tu kat situ jugak si kenit ni nak selit sampai tertidur.. Bila nak di angkat tak mau.. Sedap agaknya muka kena aircond.. Hahahaha..


Alahai anakkkkk.. *telatah mu membahagiakan hati ini* :')

Posted via DraftCraft app

Monday, November 12, 2012

Diet Tips #makan makan MAKAN

Remember!

Diet tu maknanya makan makanan seimbang! Bukannya tak makan! Jangan dengar ajaran sesat ntah sape-sape suruh jangan makan!

Macam saya.. Saya perlu makan sebab saya banyak menggunakan tenaga*konon je ni sedangkan membuta je keje*

Macam november ni jadual saya penuh dengan bootcamp, gym, muay thai, kettlebell, yoga and swimming from morning to night! *tipu tipu tipu selalu ponteng*

Sooooo.. Saya makan mengikut berapa banyak saya exercise. Kalau saya banyak berpeluh saya makan lebih sikit. Kalau saya banyak tido saya kurangkan makan. *tipu lagi*

Jangan tak makan langsung!

Ingat tau badan kita akan simpan makanan yang kita makan once bila kita makan selepas berapa lama kita tak makan tu.. paham tak? Kalau tak paham.. Buat-buat PAHAMMM.. =P

Tu sebab kalau korang naik penimbang tetiba tengok berat tu naik tapi korang tak makan pon.. Tu maknanya body korang simpan makanan tu sebab takut korang mati kelaparan!

Ada yang tanya.. Macam mana body korang tau simpan makanan? So jawapan yang sama untuk korang is mana body korang tau api tu panas? Kuasa Allah SWT yang Maha Esa. Tak terlangkau batas pemikiran kita =D

So makan jangan tak makan!

Posted via DraftCraft app

Saturday, November 10, 2012

10/11/10-10/11/12

Dah 2 tahun! Pejam celik pejam celik dah 2 tahun dah rupanya saya diet.

Alhamdulillah berat saya setakat hari khamis (2 hari lepas) 63kg. Hari ni tak tau la berat berapa. Penimbang takde! Penimbang rosak! Dah 2 kali beli and now malas nak beli dah! Sedeyyy *lap air mata* cetttt! Tu pon nak nangis ke?

Sepanjang 2 tahun diet ni saya pernah gagal 2 kali. Means berat saya naik 5-8 kilo. *nganga luas-luas* kesian kan? Penat diet.. Nak turunkan sekilo pon bukan senang.. Tup tup naik pulak berkilo-kilo.. Rasa nak lembang je diri sendiri*panggg*

First.
saya kantoi march 2011.. Saya pegi padang besar umah anak sulung mak angkat saya. Bayangkan je la makan 7-10 kali sehari! Tak joging and just makan makan makan makan..

Nak tau kenapa saya kata saya makan sampai tahap melampau? Sebab anak dia yang umur 5 ke 6 tahun ntah kata

"kak tu makan je keja.. Mana tak gemuk!" pergggghhhhh!!

Saya makan sebab saya happy! Tu la kali pertama saya jejak kaki ke rumah tu dan di sambut dengan senyuman.. Bahagia tak terkata..

Baju yang saya pakai masa saya sampai sana jadi ketat bila saya pakai masa nak balik!!!!!! *gelakkan budak ni kuat-kuat* padan muka!

And honestly saya beli baju lain yang lebih besar masa nak balik tu! Muahahahahahaha.. Saya naik 5 ke 6 kilo ntah.. Lebih kurang macam tu la..

Second.
Bulan May and June 2012. Saya naik 6 kilo.. Berat saya dah 63 kilo bulan 4 tu.. Tup tup naik smpai 69 kilo! Hambekkkkk kau! Nak sangat kannnnn!

Saya makan sebab saya marah! Hmmmm.. Ni memang tabiat buruk saya.. Jangan saya marah sikit je.. Perot tetiba jadi lapar macam ada jin! Hahaha! Saya makan tido makan tido makan and tido! Bahagia tak terkata la kannn.. *memang minta di pelempang*

Sampai ada sorang member tu tegur masa tengok saya makan

"weh! Ko ni makan ke melantak? Baru je tadi kau makan mee.. Ni kau makan nasi pulak! Aku takut giler tengok ko makan.. " Gulp! Saya dah marah saya tak sedar makan banyak!

So lepas tu bila saya marah saya ignore orang yang saya marah.

Just taip /ignore (nickname) then press enter! Hahaha.. Ingat ape? Format MiRC? rindu pulak kat dalnet.. Eh. Tetiba.

Bahana berat naik 2 kali tu lah yang buat sampai 2 tahun ni.. Padan muka la kan.. Hahaha!

So from July-Nov saya slowly turun 1-2kilo per month. Terasan seksa nak dapatkan under 60kg! :(




Posted via DraftCraft app

Thursday, November 8, 2012

Wordless wednesday #









Posted via DraftCraft app

Impian

Setiap orang ada impian perkahwinan mereka tersendiri. Camtu gak saya :D

Walaupon nak menuju ke arah tu macam hmmmm.. Susah nak cakap..

1- saya tak nak duit hantaran! Tiada istilah wang hantaran dalam kamus perkahwinan saya. Duit hantaran tu cuma adat!

2- tak perlu saya tentukan berapa mas kahwinnya. Kerana mas kahwin tu bagi saya bermaksud hadiah seorang suami kepada seorang isteri. So hanya seorang suami yang sejati tahu berapa nilai hadiah yang patut diberi kepada isterinya.

3- kenduri kahwin saya bukan berdasarkan kuantiti tetapi kualiti! Agak2 faham tak? Maksudnya.. Jemput 1000 org then yang datang tu makan, amik gambar or ada yang bergambar bersama pon pastu pergi tinggalkan majlis. No no no! Saya nak tetamu saya lingkungan 200 ahli keluarga yang terdekat sahaja datang meraikan, bergaul, bercanda dan bersama saya di hari bahagia saya!

:)

Posted via DraftCraft app

Tuesday, November 6, 2012

Diet tips #2

Saya dah lama cuba vitamin E and so far saya rasa puas hati sebab vitamin ni tak macam vitamin yang lain kita makan yang akan membuatkan kita rasa lapar yang berterusan. *sila baca satu nafas* semput tak? Kalau semput maknanya kamu kena terus bersenam untuk meningkatkan stamina!

Ada yang kata vit E ni boleh membantu menurunkan berat.. Ntah ye ntah tak saya tak pasti. Tapi saya suka sebab vit E mengurangkan sakit lutut saya yang kerap joging *konon*

*ni sesi luah perasaan pulak* saya rasa saya dah pegi umah kakak tu dah 3 kali kot. Sebab kakak tu tanya tips diet dalam fon or sms.. Membazir kot nak terang panjang menjela thru fon or sms ni. So dengan hati yang penuh semangat saya pergi la jejak umah kakak ni untuk cerita diet tips. Free okey!

Kali pertama saya dengan semangat la cerita.. So saya harap akak tu follow la kan..

Kali kedua saya berdoa la banyak2 kan.. Sebab ni kali kedua kan saya cerita tapi sekilo pon akak ni tak turun.. Maknanya memang tak buat la kan...

Kali ketiga saya pergi tu memang semangat sangat la sebab dah tiga kali kot saya bagi tips..

And jawapannya mampos akak tu tak folllow! Saya tengok makin besar gedabak jek! And serius saya rasa nak sumpah jek akak tu biooor gemuk lagik lagik n lagik!

Perghhhh!! Bapok jahat saya ni kan? Tapi pikir la.. Sape tak sakit hati? Dia tanya and kita ni cite bagai nak rak.. Tup tup.. Dia tak jugak ikut.. Pastu dok tanya lagi..

Saya bukan bagi tips jek tau.. Saya siap ajak lagik gi joging.. Ada je la alasan akak tu bagi..

Last2.. Gi mammmmm la.. Saya tetap ngan misi saya. Kamu nak terus gemuk terpulang la kat kamu la ye!

Saya belajar jadi kejam sebab saya memang kejam pada badan saya sendiri untuk sihat!


Sunday, November 4, 2012

Kita Hanya Merancang

dan Tuhan yang akan menentukan. Qada dan qadar Tuhan. Kita tak tau apa yang akan terjadi waalupon sesaat akan datang. Kun fa ya kun.

Perjalanan raya haji saya yang lepas sepatutnya

kl-gerik-penang-kl

tapi yang terjadi

kl-gerik-penang-ipoh-kl

Saya terpaksa singgah di ipoh memandangkan tiket bas dari penang black out. Eh. Sold out!
Tapi...... Ada sesuatu yang tersirat rupa-rupanya di sebalik perancangan Allah swt tu.

Bila dah sampai penang raya ke-2 tu saya sepatutnya nak balik ke kl malam tu jugak.. Tapi memandangkan saya sampai penang dari gerik pon dah nak petang jadi tak sampai hati rasa nak balik malam tu.

Esoknya hati saya dah tergerak mesti tiket bas habis. Dah kata hari ahad. Dah tentu-tentu orang ramai nak balik kl. Isnin kan dah kerja.. Lain la macam saya ni.. 24/7 terbongkang! Haip haip.. Saya tak tido je 24 jam okey..

Sambung cite..

So tanpa ada pilihan yang lain saya kena follow mak angkat saya ke ipoh and naik tren dari ipoh terus ke kl. Tiket tren ETS pon dah black out. Eh. Sold out! And nasib baik sold out sebab tiket pukul 9pm tapi kami sampai ipoh 12am! 6jam perjalanan dari penang ke ipoh.. Bayangkan je la..

Ok. Mood nak menaip teiba dh hilang nak karang cerita so point yg sebenarnya saya just nak bagi tau saya terjumpa semula someone yang saya cari dah 7-8bulan ni. Finally! Setelah sekian la cuma berselisih.. Dia di utara saya di selatan.. Dia di timur saya di barat.

Dan akhirnya Tuhan telah mempertemukan kami setelah tiket bas habis, tiket ETS habis dan jalan jem selama 6 jam. Tanpa tiket bas habis mungkin saya belum dapat jumpa dia. Mungkin ntah bila-bila pulak baru dapat jumpa.

So.. Kenangan 10 tahun dulu terimbas kembali. Someone saya anggap macam abang. Dah lama tak jumpa.

Tu je. Bye.

Tuesday, October 30, 2012

Diet tips #

My first day at chief original bootcamp


Saya dah join 3 bootcamp so far.
1. Daily muscle
2. Rebel
3. Chief

Semua saya beli kat groupon. Below RM50 for 1 month 12 sessions.

Thursday, October 25, 2012

Happy Birthday Sahabat

25 October datang lagi. Kalau dia masih ada di atas muka bumi ni maknanya susah 26 tahun umur dia. Mungkin dah kawen. Mungkin dah ada anak. Atau mungkin bujang lagi macam saya jugak.. Haha..

Saya rindu dia. Sahabat.

Dia sahabat saya satu-satunya. Yang pertama dan yang terakhir. Bermakna tiada pengganti atau pun pertambahan bilangan sahabat dalam kamus hidup saya.

Hanya Syahirah bt Zulkefli.

Al-Fatihah buatmu sahabat.

Monday, October 22, 2012

Bijak Memilih Pakwe..

Eh.. Typo title tu.. Jangan percaya! =P

Cerita yang sebenarnya camni..

Saya ni dah macam pembeli tegar online. Maybe sebab dah banyak sangat website voucher. Macam cendawan tumbuh lepas hujan. Tiap-tiap pagi memang koje saya meng"check" email. Memang melalaikan.

But yesterday saya terjumpa something membuatkan saya tersengih. Huhu.

See this *tengok yang saya bulatkan hitam* :-


Ini harga dekat Mydeal RM45.00


Ini pulak kat Groupon RM45.00


Finally RM27.00 kat Milkadeal. And op coz saya beli kat milkadeal! Hahaha.

Lepas saya terjumpa lagi... Jeng jeng jeng..


Kat Milkadeal pulak yang mahal sampai RM95.00


Kat Livingsocial RM78.00

And finally...


Kat Jackcow RM75.00 sahaja.

So pesan saya if u all nak beli online survey la puas-puas sampai juling. Huh.

Thursday, October 18, 2012

Hujan..

Memandang ke langit.. Gelap..

*mengeluh*

Tak baik mengeluh.. Tak elok.. Seolah-olah menyesali takdir Allah swt. Tapi kita hanya manusia biasa.. Yang tak pernah lekang dari membuat kesalahan..

Musim hujan sekarang ni.. Pagi petang siang malam.. Tak kira masa hujan turun lebat.. Tiap-tiap hari.

Bumi lembap je tak sempat nak kering..

Macam tu jugak rancangan saya yang dah penuh dalam kepala.. Tapi hujan telah membantutkan segalanya..

Maknanya rancangan saya tergendala lagi. Harap-harap semangat saya tak jatuh merundum.

Redha.

Wednesday, October 10, 2012

Nikah Gantung

Saya tak bape nak faham nikah gantung tu ape. Sebab ada yang kata nikah gantung tu maknanya nikah dulu kenduri kemudian. Ada yang kata nikah gantung tu maknanya buat majlis nikah tapi pengantin tak boleh duduk sama-sama. Ada jugak yang kata nikah gantung tu maknanya pihak lelaki belum mampu menanggung si isteri jadinya isteri masih tinggal di rumah keluarganya.

Tak tau mana satu yang betul. And saya tak nak tau yang betul. Malas nak tau and malas nak amik tau. Hahaha..

So.. Ceritanya..

Sabtu lepas kenduri nikah gantung anak pada mak angkat saya. Dalam keadaan tergesa-gesa saya cuba membantu and cuba yang sebaik mungkin untuk sempurnakan majlis.

Bilik pengantin yang saya cuba sedaya-upaya serikan.


Eh.. Gelap pulak gambar ni..



Haaaa.. Terang sikitkan.. Huhu.. Amik gambar dengan ipad je..

Pagi-pagi saya orang pertama yang mandi! Eh eh..Saya rasa mak mandi dulu.. Haha..

Lepas mandi ni la yang saya hasilkan..


Taraaaa!! Meja buffet.. Hehe.. Boleh la kan? Takde upah ketering bagai.. Kenduri simple je..

Lauk sedap-sedap! Mak masak memang sedap sangattttt! Serius tak tipu tau!

Hmmm.. Dap dap!! *telan air liur*

Tu jeeeeee :D

Thursday, October 4, 2012

Apa Kita Rasa

Sedap! eh.. Takde kaitan pon dengan deria lidah laaaa..

Sebenarnya banyak sangat nak mengadu sebab saya dah hilang salah satu tempat mengadu. Bila dah terlalu banyak.. sampai dah tak tau nak mengadu yang mana satu.. Mengadakan? Lempang kanggg.. Hahaha.

Serius.
Bila dah terlalu penuh dalam kepala apa nak cakap akhirnya mulut terkunci jari terkaku. Air mata saja yang mampu mengalir.

.....

Blackout! Gelap gelita. Nak mengadu apa ek tadi? Lupa dah.

Hahahahahahahahaha! *ketawa itu ubat yang paling mujarab walaupun plastik! *


Jom mkn kek! Eh?

Tuesday, September 25, 2012

Betul... Tak tipu...

Orang : sekarang berat dah berapa kilo?
Saya : 65kg.
Orang : tipu laaaa.. Nampak macam 60kg je..
*tipu dosa je dapat kan.. *

Ramai kata saya nampak macam berat 60kg..


Saya tau sangat bahagian mana yang masih berat!



Punggung!!!!!


Adik Khloe. Kakak Rob. Haha.
*konon adik-beradik karadarshian bangga punggung seksi*

Dengan ini saya mengisytiharkan "perang" belum tamat!

10kg to go!
*hungga hungga*